Edit.

Ja, som det kanske märks är hela denhär apparaten rätt snurrig. Först var som sagt tanken att jag skulle åka den 18:e Augusti, vilket jag tyckte skulle kännas bra för jag skulle hinna med det mesta jag ville göra. Men, som jag skrev i tidigare inlägg så gick det inte alls för sig, och datumet som passade bäst då var den 15:e. Så vi preliminärbokade det, bara för att få reda på att min värdmamma Lisa åker iväg 13e till 17e, och kan alltså inte hämta upp mig då. SURT! Då var valet mellan 12e eller 20e, och då var valet självklart eftersom tillochmed 15e hade känts tidigt.

Så den 20e augusti, svintidigt på morgonen, åker jag till Arlanda för att ta flyget 9.35. Det är bokat och betalat, så nu sker inga fler ändringar!



Igår kväll blev det bio med Per! Vi såg först the Dark knight som var årets mest spektakulera film - alla kategorier. Heath Ledgers prestation var helt  SJUKT bra! Men när de 2.5 timmarna av absolut spänning tagit slut vandrade (läs: Per skjutsade mig på cykel) vi till Jägarvällen och hämtade bil för att åka tillbaka in till stan för utomhusbio. Hairspray visades (jag tyckte faktiskt den var ganska bra, vågade bara inte säga nåt) och vi satt med Linnea, Elias och Klas större delen av tiden. Sov hos Per sen, och väcktes av en busig shetlands sheepdog som ville brottas (hon vann).

När jag ätit frukost och fått mina gratulationer på namnsdagen (alla som heter Helena eller Elin, grattis!) blev det en spontan shoppingtur med Pers moder och syster, Yvonne och Malin. Köpte inget själv (Yes!) men var ialalfall smakråd. Vi sammanstrålade med Per och åt lunch, innan jag åkte hem och blev kidnappad för namnsdagsfirande med familjen på smultronstället. Är i mer eller mindre total glasskoma nu efter hasselnöts-, pecannöts- och vaniljglass med varm banan och chokladsås toppad med vispgrädde och maränger.

Vi tog oss en liten promenad vid Söderköpings hamn och då hittade jag dehär dyrgriparna som blev mina för bara några kronor!


Det var allt från min händelserika namnsdag! Hoppas ni haft en minst lika bra :)


Ändring.

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig, och det hände idag. Vi hade preliminärbokat en flight den 18e augusti, men biljetter för hemresan hade inte släppts än då. Nu har de fortfarande inte släppts, och vi tvingades ta en annan flight den 15e augusti. Det känns konstigt, eftersom jag förberett mig mentalt på en resa den 18e, men jag antar att det inte var meningen att jag skulle åka då. Får bara disponera tiden jag har kvar här lite annorlunda för nu börjar det verkligen dra ihop sig. Snart måste jag börja packa...

From: STOCKHOLM ARLANDA, SWEDEN (ARN) Departs: 9:10am (09.19)
To: NEWARK, NJ (EWR) Arrives: 12:00pm (18.00)

From: NEWARK, NJ (EWR) Departs: 2:45pm (20.45)
To: GRAND RAPIDS MI, MI (GRR) Arrives: 4:47pm (22.47)


16 dagar kvar.

Oskarshamn.

Här kommer en liten snabb uppdatering innan jag drar iväg och träffar Klas en sväng :)

Var i Oskarshamn med Per torsdag till söndag, på strandfestivalen som anordnades där. Hade fått jobb som fotograf, så det var väl i princip det hela gick ut på: Musik och foto. Kan det bli bättre? Det fotades nära 3000 bilder, och gårdagen samt förmiddagen spenderades med att rensa och klippa. Mitt lilla funktionärspass gav mej en del friheter, bland annat att få lite 1 on 1 talk med mitt absoluta favoritband Blindside efter deras sjukt bra spelning. Helt klart en mycket lyckad helg!

För övrigt fick jag reda på att min bräda har ankommit till min värdfamilj i Grand Rapids. Den var tydligen "sweet", om jag ska citera Tanner. Det börjar dra ihop sig nu, snart är det augusti och då är det inte många dagar kvar, men jag har fortfarande mycket att se fram emot innan dess :)

21 dagar kvar.

Oskarshamn.

Jag tror minsann att någon nånstans spelar mej ett spratt; en underbar och mysig kväll/natt hemma hos Per resulterade (på något sätt) i en kräkningsattack klockan halv 6 imorse. Kräktes ut halva maginnehållet på Pers toalett, och resten hemma i papperskorgen. Sen var det mirakulöst över, och nu har vi en trött och utmattad men framförallt HUNGRIG Helena här. Pers och min teori är att jag inte skulle ätit dendär Risifruttin igår. Rötmånad kombinerat med inte så jättemycket mat övriga dagen (det var nästan för varmt för att äta!) var tydligen inte så lyckat. Men man lär så länge man har en lever :)

Jag är hursomhelst galet glad att det blåste över så fort, eftersom jag och Per sticker till Oskarshamn strax efter klockan 17 ikväll. Alla kameragrejer är packade, D50:n med två objektiv och blixt, laddare, cardreader och extern hårddisk. Snor till mej Pers 350D också, så har vi en lyckad kopmbination kameror! Nu återstår bara att konka in en stationär dator i husvagnen, men det är nog nemas problemas. Bara jag lyckas få i mej lite rostat bröd till ^^

Hoppas ni hade en mer angenäm morgon än jag ;)


Regina Spektor.

It started out as a feeling
Which then grew into a hope
Which then turned into a quiet thought
Which then turned into a quiet word
And then that word grew louder and louder
'Til it was a battle cry

I'll come back
When you call me
No need to say goodbye

Just because everything's changing
Doesn't mean it's never been this way before
All you can do is try to know who your friends are
As you head off to the war
Pick a star on the dark horizon
And follow the light
You'll come back when it's over
No need to say goodbye

You'll come back when it's over
No need to say goodbye

Now we're back to the beginning
It's just a feeling and no one knows yet
But just because they can't feel it too
Doesn't mean that you have to forget
Let your memories grow stronger and stronger '
Til they're before your eyes

I'll come back
When you call me
No need to say goodbye
I'll come back
When you call me
No need to say goodbye

Lugn.

Och NEJ, det här kommer inte bli någon satans modeblogg á la Blondinbella, det finns det tillräckligt av därute :) Jag kommer fortsätta skriva om hur förberedelserna för mitt utbytesår går, det är bara det att just nu är jag i någon form av förnekelse och tror att jag har ALL TID I VÄRLDEN på mig innan jag åker, även fast jag vet att så inte är fallet. Det är så mycket som händer innan jag åker, jag ska både på festival i Oskarshamn, sen till Göteborg, och sen till Tylösand, så det är mycket som händer i mitt liv innan själva utbytesåret.

Men, vardagen är fylld av små förberedelser. Var nere på stan och fixade med lite "hemligheter" till nära och kära, och rensningen av garderoben var en liten förberedelse inför packningen som påbörjas om ungefär två veckor. Och bara att spendera tid med de som betyder mest för mig är ett sätt att säga hejdå och bearbeta det hela. Bomben slår nog ner någon vecka innan jag åker.

26 dagar kvar.

Klänning.



Den blev min! Bara så ni alla vet :) (Klicka på den för större storlek)

Per drog till jobbet härifrån typ kvart i 8, och sen dess har tiden fördrivits med att rensa ut hela garderoben och slänga en massor kläder jag inte använder eller inte kan ha längre. Hela min vilja ville dra ut och springa imorse, men motivationen fanns helt enkelt inte där :P NÅGON gång ska jag bli hurtig igen.. bara inte just nu..? :D

Shopping.

Idag shoppade jag på stan med Agnes, fick vara med om olycklig kärlek när ringen jag blir hopplöst förälskad i inte fanns i min storlek. Jag förbannar just nu mina tjocka knogar med passion!

Något som däremot passade var en UNDERBART snygg klänning i typ.. plommonrött som förhoppningsvis blir min imorgon. Ska sova på saken :)

Syster är här och myser, I like :D

Update.

Inte mycket nytt ang. resan just nu, förutom att bindningarna kommit fram och själva brädan gör det den 25:e.

Nej, de senaste dagarna har jag levt i nuet så mycket som möjligt, träffat brudarna som jag saknat massor (Irina och Linnea, ni är tamejfan bäst). Har tillochmed fått chansen att spela Laserdome, även fast det gick värdelöst :P Även fått tiden att spendera underbar tid med familjen - och syrran hälsade på från storstan idag, på min namnsdag :D

Men, inte att förglömma, mycket tid har gått åt till min fantastiske pojkvän och våran tvåmånadersdag som tillägnades åt att mysa ute vid Mount Bjärsen med grillning och foto :) I slutet av veckan drar vi iväg med husvagnen till Oskarshamn där jag ska fota på Strandfestivalen 2008, vilket ska bli SJUKT roligt.

So for now, tack och godnatt


Bokning.

Var nere på Kilroy idag och preliminärbokade resan, 13.30 måndagen den 18 augusti, tyckte det verkade som ett bra datum och jag hinner med det mesta jag vill hinna med. MEN, det finns ett minus: den 16e anordnas en stor karneval som vore ett perfekt sätt för mej att träffa mina framtida skolkompisar. Men, somsagt är det bara en preliminärbokning, allt kan hända och det kan vara liiite opraktiskt med att komma en måndag..

Köpte snowboardbyxor också, nu är det inte mycket kvar som behövs fixas ^^ Säger så i varje inlägg, men det kryper närmare - även fast jag har MASSOR roliga saker kvar innan dess :) Oskarshamn, Göteborg, Halmstad, massor kul :)

Är egentligen för trött för att vara uppe, men dygnet är totalvänt nuförtiden :P

1 månad.

Det känns som att det mesta som går att göras har gjorts, allt som saknas är ett par hela och rena skor samt snowboardbyxor. Brädan och bindningar är beställda och kommer snart fram hos min värdfamilj. Tänkte för övrigt posta deras address här om någon (mot förmodan) i framtiden vill skicka brev eller nåt:
Ms Sund
6870 Sandy Lane Dr SE,
Grand Rapids, Michigan
49546 USA

FLygbiljetten är inte beställd än, men datumet som är aktuellt är 15:e Augusti (dvs en månad från idag). Fram tills dess är det massor roliga saker som ska hända, så jag är rädd att det kommer gå obarmhärtigt fort. Det var min lilla korta uppdatering :)

hörs

en dag i taget.

Varje dag är i stort sett en ny förberedelse för att åka. Idag åkte jag och pappa och köpte en extern hårddisk så jag kan få med mig mycket av det jag har på min dator dit. Mest musik och bilder, såklart, men någon video här och där åkte också med.

Igår var vi nere på Kilroy travels och kollade mina flygmöjligheter. Det var i princip
sthlm - atlanta - grand rapids
sthlm - atlanta - detroit
sthlm - paris - chicago

Jag var/är mest inne på den sista, då jag helst inte vill byta plan i USA på grund av tullen, säkerhetskontroller e.t.c. Så mycket kan gå fel. Men det blev lite strul och värdfamiljen verkade inte överhypade på att åka till Chicago för att hämta mig när det fanns en flygplats i Grand Rapids. Så troligen blir det det första alternativet, och jag får bita i det sura äpplet och ta lite mer ansvar. Avresedatum är inte helt säkert, men troligen 15:e. Jag lovar inget.

I övrigt har dagen spenderats med att baka och "modda" min kameraväska. Eftersom det från början är en kylväska är den helt rektangulär i formen, och inte så mycket skydd för mina saker finns där i. Så jag har i princip tagit en skumgummimadrass, klippt hål i den och klätt den med tyg för att passa kamera, objektiv, blixt och batterier. Så går det när man har sommarlov :)

ÅÄÖ.

Bra att ha :P

å Alt+134
ä Alt+132
ö Alt+148
Å Alt+143
Ä Alt+142
Ö Alt+153

Bräda.


Förhoppningsvis blir de mina :D

Planering.

Sagt och gjort, idag satte vi oss ner och gick igenom alla 1000 papper och kom fram till allt som skulle fixas. Extern hårddisk, skor och dollar var väl några punkter på listan som kommer lösa sig så småningom. Prio 1 är väl egentligen flygbiljett, men jag måste kontakta någon tjej i Motala som ska åka till samma flygplats som jag och kolla när hon tänkt åka och om det går att samordna på något sett, så Ida Bergqvist i Motala, om du ser dethär, hör av dej ;D

Fick en söt liten "fanny pack" av mamma också att ha biljetter och pass i, haha. Vet inte riktigt om den kommer hamna på min mage eller i väskan, men den kommer underlätta en hel del hoppas jag. Jag och viktiga papper alltså, det går verkligen inte ihop, är mer nervös för flygresan än själva utbytesåret om jag ska vara helt ärligt ^^ Pratade en hel del om vad för sorts bankkkort jag ska ha där. YFU rekommenderade ett ICAkort för att man får ta ut gratis i andra länder med det, men vi kom på att jag faktiskt tjänar på att ha kvar det kortet jag har, även fast det kostar 40kr varje uttag. Eller vi, det var väl mer eller mindre mor och far som var hjärnan bakom det hela - men ändå ;)

Jag är galet peppad över att åka, men det märks nog. Inte alls redo att lämna allt och alla än, men redo att komma dit, haha. Lite schizofreni är det över det hela, men jag hoppas att jag kommer vara nöjd och glad när jag sätter mig på planet (även fast ett antal tårar troligtvis är oundvikliga) och att jag slipper hemlängtan, iallafall i för hög grad. Oftast brukar inte det vara något problem, jag har aldrig riktigt haft hemlängtan när jag rest eftersom jag vetat att jag kommer hem igen förr eller senare, så då är det bättre att leva där och då. Men nu är det så lång tid att jag inte vet hur jag kommer reagera, får väl skriva sönder mig på bloggen som terapi ;D

Imorrn bokar jag förhoppningsvis biljett.. HJÄLP!

Förberedelser.

Idag fick jag hem mitt sista brev från YFU; ett tjockt kuvert som innehöll allt jag i princip har kvar att veta innan jag åker. Huvudinnehållet var två handböcker (YFU gillar handböcker..) om hur jag skulle gå till väga när jag väl kommit iväg på flyget. För lite läskigt är det ju, många regler och mycket som absolut inte får gå fel, och tullen med alla sina deklarationer och fingeravtryck och ögonfotande. Anyhow bestämde vi (jag och mina päron) oss för att ta en dag idag när vi fipplar med allt som inte är klart än, dvs boka flygbiljett, packlista, mer praktiska detaljer och i allmänhet bara förbereda mig för att åka. Mentalt är det sjukt läskigt, min hjärna har spelat mig ett antal spratt på bara så här långt och det är väl i och för sig inte så konstigt eftersom det är en rätt stor sak som händer.

Lite rolig fakta är väl att jag pratade med Tanner (min "värdbror" i familjen jag ska bo hos) igår och han bestämde sig för att skriva på sin blogg att jag skulle komma, och att alla borde "adda" mig på Facebook. Fick en smärre chock när jag loggade in och hade 17 friend requests från amerikaner jag aldrig träffat förut, men det piggar upp att det finns intresse :D

Just det, i kuvertet låg en massor försäkringstjohej också.

Nu ska jag fortsätta nörda mig med HTML-koder och göra den här bloggen någorlunda attraktiv för ögat! Snacka om att jag tar ut saker i förskott, har inte ens bokat biljett än, och redan skriver jag första reseblogginlägget.

 ca 40 days to go :)

Start.

För er som inte redan vet det är jag en 16 år gammal tjej vid namn Helena som i höst ska ut på lite äventyr, jag ska nämligen åka som utbytesstudent till Grand Rapids, Michigan.

Grand Rapids är en stad i Kent County i Michigan, och är med sina nästan 200 000 invånare Michigans näst största stad. Det är också viktigaste staden i västra Michigan.
(mer om grand rapids går att läsa på: http://sv.wikipedia.org/wiki/Grand_Rapids,_Michigan)

Det jag huvudsakligen kommer syssla med är skola och snösport, främst snowboarding. Familjen jag hamnat i (Familjen Marks/Chapman) tycker mycket om utförsåkning och det var deras enda kriterie på en eventuell utbytesstudent. Familjen består av mamma Lisa Marks, och sonen Tanner Chapman som är 16 år.

Dethär är min reseblogg, som börjar något innan min avresa med förberedelser och liknande. Mest för min egen skull så jag får skriva av mig utan att irritera folk i min närhet, och förhoppningsvis finns det även ett intresse hos någon till läsare :)

RSS 2.0